Gyors és egyszerű túrós sütemény receptek a rohanós hétköznapokra

Van, amikor nincs idő órákig sütni, mégis jó lenne friss, házi süteménnyel meglepni magadat vagy a családot. Ilyenkor jön jól a túrós sütemény, ami néhány alapanyagból, rövid idő alatt is elkészíthető. Mutatok öt változatot, mindhez pontos recepttel.

1. Pohárkrém 10 perc alatt

Hozzávalók (4 adag):

  • 25 dkg krémes túró

  • 2 dl natúr joghurt vagy tejföl

  • 3–4 ek porcukor vagy méz

  • 100 g kekszmorzsa

  • 150 g friss gyümölcs (eper, málna, áfonya)

Elkészítés:

  1. A túrót keverd össze a joghurttal és a porcukorral, míg sima krémet kapsz.

  2. Poharak aljába szórj egy réteg kekszmorzsát, rá egy réteg túrókrémet, majd friss gyümölcsöt.

  3. Ismételd a rétegezést, amíg megtelnek a poharak.

  4. Azonnal tálalhatod, vagy hűtőben pihentetheted egy órát, hogy az ízek összeérjenek.

2. Villámgyors túrós lepény

Hozzávalók (8 szelet):

  • 50 dkg túró

  • 3 tojás

  • 6 ek cukor

  • 3 ek búzadara

  • 1 tk vanília kivonat

  • 1 citrom reszelt héja

  • 5 dkg vaj (olvasztva)

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsd elő 180 °C-ra.

  2. A hozzávalókat tedd egy nagy tálba, és kézi habverővel keverd össze.

  3. Öntsd kivajazott, kb. 20×30 cm-es tepsibe.

  4. Süsd 25–30 percig, amíg a teteje enyhén megpirul.

3. Leveles tésztás tekercs

Hozzávalók (12 szelet):

  • 1 csomag friss leveles tészta (270 g)

  • 25 dkg túró

  • 1 tojás

  • 4 ek cukor

  • 1 tk vaníliás cukor

  • 1 marék mazsola (opcionális)

  • 1 citrom reszelt héja

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsd elő 190 °C-ra.

  2. A töltelékhez keverd össze a túrót, a tojást, a cukrokat, a citromhéjat és a mazsolát.

  3. A tésztát tekerd ki, kend meg a töltelékkel, majd szorosan tekerd fel.

  4. Szeleteld 2–3 cm-es darabokra, tedd sütőpapíros tepsire.

  5. Süsd 15–18 percig, amíg aranybarna lesz.

4. Muffin formában sült túrós finomság

Hozzávalók (12 darab):

  • 25 dkg túró

  • 2 tojás

  • 100 g cukor

  • 100 g liszt

  • 1 tk sütőpor

  • 1 dl tej

  • 50 g vaj (olvasztva)

  • 1 marék apróra vágott gyümölcs vagy csokoládé

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsd elő 180 °C-ra.

  2. Egy tálban keverd össze a tojást, cukrot, tejet, vajat, majd add hozzá a túrót.

  3. Szitáld bele a lisztet a sütőporral, és dolgozd simára.

  4. Kanalazd muffin formába, szórd a tetejére a gyümölcsöt vagy csokit.

  5. Süsd 18–20 percig.

5. Gyors morzsasüti túróval

Hozzávalók (20×30 cm-es tepsi):

  • 30 dkg liszt

  • 15 dkg vaj (hideg, kockákra vágva)

  • 12 dkg cukor

  • 50 dkg túró

  • 2 tojás

  • 10 dkg porcukor

  • 1 tk vanília kivonat

  • 1 citrom reszelt héja

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsd elő 180 °C-ra.

  2. A lisztet, vajat és cukrot morzsold össze, amíg homokos állagú lesz.

  3. A túrót, tojást, porcukrot, vaníliát és citromhéjat keverd össze.

  4. A tepsi aljába szórj egy réteg morzsát, erre kend a túrós krémet, majd fedd be a maradék morzsával.

  5. Süsd 30–35 percig, amíg a teteje aranybarna lesz.