Ahogy kisbabád átlépi a féléves kort, egy új, izgalmas korszak veszi kezdetét: a hozzátáplálás ideje. Az anyatej vagy a tápszer továbbra is a fő táplálék, de apránként belépnek az ízek, színek, illatok – és vele együtt a kiskanalas kalandok. Ebben az időszakban nemcsak a tápanyagokról van szó, hanem a tapasztalásról, szokásokról és örömteli közös pillanatokról is. A cikkben három egyszerű, házilag elkészíthető bébiételreceptet is találsz – friss alapanyagokkal, szeretettel fűszerezve.
Mikor kezdődjön el a hozzátáplálás?
A legtöbb baba készen áll a szilárd ételek bevezetésére hat hónapos kor körül. Jellegzetes jelek, amelyek azt mutatják, hogy indulhat az új fejezet: a baba már stabilan ül (segítséggel), érdeklődik az ételek iránt, nyitja a száját, amikor kanaladat látja, és már elmúlt az ún. „nyelvkilökő reflexe”.
Alapelvek: amit érdemes betartani
-
Fokozatosság: mindig csak egy új alapanyagot vezess be, hogy ha allergiás reakció történik, könnyebb legyen beazonosítani az okot.
-
Napi egy új íz: az első időkben elég egyféle zöldség vagy gyümölcs. Kezdd kis mennyiséggel (kb. 1-2 kiskanál).
-
Kerüld a sót és a cukrot: a baba veséi még érzékenyek, az ízérzékelése is sokkal kifinomultabb, mint gondolnád – neki nem „íztelen” a natúr répapüré!
-
Puha, sima állag: kezdetben a baba még nem tud rágni, ezért a pépes állag az ideális. Főtt, párolt alapanyagokból turmixolj, szűrj, vagy villával törj pépesre.
1. recept: Sárgarépás krumplipüré
Hozzávalók:
-
1 kisebb sárgarépa
-
1 kisebb krumpli
-
1 teáskanál hidegen sajtolt repce- vagy olívaolaj
Elkészítés:
A meghámozott zöldségeket vágd kis darabokra, majd enyhén sós víz nélkül (vagy nagyon kevés vízzel) párold puhára. Ha kész, turmixold simára, majd keverj bele egy kevés (1 teáskanál) olajat – ez segíti a zsírban oldódó vitaminok felszívódását. Melegen, de nem forrón tálald. Remekül fagyasztható is.
Mikor adható? 6 hónapos kortól.
2. recept: Almás zabkása fahéjillattal
Hozzávalók:
-
1 kis alma (reszelve vagy kockázva)
-
2 evőkanál apró szemű zabpehely
-
1-2 dl víz (vagy anyatej, ha szeretnéd)
-
1 csipet őrölt fahéj (opcionális, 7-8 hónapos kortól)
Elkészítés:
A zabpelyhet és az almát tedd egy kis lábasba, majd öntsd fel vízzel (vagy anyatejjel, tápszerrel). Közepes lángon főzd addig, amíg a zabpehely megpuhul és az alma szétfő – ez kb. 5-7 perc. Ha szükséges, botmixerrel simítsd. Pici fahéjat keverhetsz hozzá a végén – de csak 7 hónapos kor után. Finom, illatos és nagyon tápláló.
Mikor adható? 6 hónapos kortól, fahéjjal inkább 7-8 hónaposan.
3. recept: Cukkinis csirkepüré
Hozzávalók:
-
1 kis darab csirkemell (kb. 30 g)
-
1 közepes cukkini
-
Kevés víz
Elkészítés:
A csirkét főzd külön, vízben, zsíradék nélkül, majd szűrd le. A cukkiniből vágd le a héját, ha még zsenge, akár rajta is maradhat, majd párold puhára. A két hozzávalót turmixold össze kevés főzővízzel vagy csirkelevessel. A végeredmény egy könnyen emészthető, fehérjedús püré.
Mikor adható? 7 hónapos kortól, hús bevezetésére is alkalmas.
Amit érdemes megőrizni
A hozzátáplálás nem verseny, nem teljesítménykérdés. Ne aggódj, ha egy-egy étel elsőre nem arat sikert – az új ízekhez idő kell. Adj időt, legyél türelmes, és figyelj a baba reakcióira. Néha az arcgrimasz nem elutasítás, csak meglepetés!
Engedd meg magadnak, hogy ez az időszak ne a feszültségről, hanem a felfedezésről szóljon – közösen. Mert a kis kanál mögött nemcsak étel van, hanem bizalom, kapcsolat és szeretet. És ennél táplálóbb összetevő nincs is.