Színes húsvéti tojáskekszek – csokis, citromos és mandulás ízben

A húsvét az egyik legvidámabb ünnep, tele színekkel, illatokkal, és természetesen finomságokkal. Ha szeretnéd idén valami igazán különlegessel meglepni a családot vagy a barátaidat, süss színes, tojás alakú húsvéti kekszeket három különböző ízben: csokisan, citromosan és mandulásan. Nemcsak mutatósak, hanem mennyeien finomak is – és a mézeskalácsos ízvilággal ellentétben friss, tavaszi hangulatot árasztanak.

A tészta alapja – három különböző karakter

1. Csokis keksz – azoknak, akik nem tudnak ellenállni a kakaós, intenzív ízeknek.
2. Citromos keksz – könnyű, üde, igazi tavaszi íz.
3. Mandulás keksz – enyhén roppanós, édeskés, elegáns.

Mindhárom tészta jól nyújtható, formázható, így tökéletesek tojás alakú kiszúróhoz.

Csokis keksz recept

  • 25 dkg liszt

  • 5 dkg cukrozatlan kakaópor

  • 15 dkg puha vaj

  • 10 dkg porcukor

  • 1 tojás

  • 1 teáskanál vaníliakivonat

  • csipet só

Elkészítés: A hozzávalókat keverd össze, gyúrd sima tésztává. Fóliába csomagolva pihentesd 30–40 percig hűtőben. Ezután lisztezett felületen nyújtsd ki kb. 5 mm vastagságúra, szaggasd ki tojás formában, majd süsd 180°C-on 8–10 percig.

Citromos keksz recept

  • 25 dkg liszt

  • 15 dkg vaj

  • 10 dkg porcukor

  • 1 tojássárgája

  • reszelt citromhéj (1 bio citrom)

  • 1 evőkanál citromlé

Elkészítés: A vajat és a cukrot habosítsd, majd add hozzá a többi hozzávalót. Gyúrd tésztává, pihentesd 30 percig, majd nyújtsd és szaggasd. Sütés ugyanúgy, mint a csokis verziónál.

Mandulás keksz recept

  • 20 dkg liszt

  • 5 dkg darált mandula

  • 15 dkg vaj

  • 10 dkg porcukor

  • 1 tojássárgája

  • 1 teáskanál mandulaaroma (vagy vanília)

Elkészítés: A tésztát a fentiekhez hasonlóan állítsd össze. A darált mandula miatt kissé morzsálódós lehet – ha kell, adj hozzá 1-2 evőkanál hideg tejet. Nyújtás, szaggatás, sütés: 180°C-on kb. 8 perc.

A díszítés – egyszerűen mesés

A színes tojásformájú kekszeket érdemes egyszerű cukormázzal vagy csokimázzal díszíteni. Így nem nyomják el az ízeket, mégis csodásan mutatnak.

Alap cukormáz:

  • 1 tojásfehérje

  • kb. 15 dkg porcukor

  • 1 teáskanál citromlé

  • ételfesték

A mázat keverd simára, és adagold kisebb tálkákba. Színezd tetszés szerint: rózsaszín, pasztellzöld, sárga, világoskék – ezek mind jól illenek a húsvéti hangulathoz.

Használj habzsákot vagy kis nejlonzacskót, aminek sarkát kivágod. A máz száradása után akár cukorgyönggyel, ételfestékes pöttyökkel, ehető csillámporral is dekorálhatsz.

Kreatív mintaötletek

  • Citromos kekszhez: sárga alapon fehér pöttyök, virágok, nap motívum.

  • Csokis kekszhez: fehér vagy világoskék minták, esetleg arany színű cukorgyöngy.

  • Mandulás kekszhez: rózsaszínes máz, elegáns szegély vagy virágos dísz.

Ha szeretnél igazán egyedi mintákat, rajzolj először ceruzával egy papírra néhány tojásformát, és tervezd meg előre a díszítést!

Tálalás, ajándékozás, dekoráció

A kész kekszeket tálalhatod húsvéti reggelin vagy uzsonnán, csomagolhatod celofánba, vagy akár kis dobozkákba is rendezheted. A színes tojáskekszek remek alternatívái lehetnek a csokitojásoknak – főleg, ha saját kézzel készítetted őket.

Tipp: készíts mini „kekszfát” is! Átfúrt kekszeket szalagra fűzve felakaszthatsz barkára, ezzel dekorációnak is kiváló.

Ünnep szívvel és illattal

Ezek a kekszek nem csupán édességek. Hangulatot adnak, élménnyé teszik a készülődést, és emlékként maradnak meg – nem csak az ízük, hanem az együtt töltött idő miatt. A csokis, citromos és mandulás ízek között mindenki talál kedvencet, a színes díszítés pedig már-már műalkotássá emeli ezeket az apróságokat.

Mert húsvétkor a legszebb ajándék az, amit magad készítesz – időből, figyelemből, szeretetből. És egy darabka kekszből.